Oostenburg, 2024 stap terug, 2025 twee stappen vooruit?

Er was veel activiteit op Oostenburg in 2024. In 2020, toen de eerste bewoners de sleutels van hun nieuwbouwstudio kregen, was het eiland één bouwput. Nu is er nog één nieuwbouwput en twee locaties met restauratie- of herstelwerkzaamheden. Oostenburg is officieel nog steeds een bouwterrein, en zo ziet het er ook uit.

Langzamerhand krijgt Oostenburg zijn definitieve vorm. De eerste muren van de Oosterlingen, Noorderzon en het Liesbeth Listhuis staan. Oplevering wordt in februari 2025 verwacht. Zo gauw die klaar zijn, wordt ook in dat deel de openbare ruimte ingericht, inclusief het Buurtplein. Roest gaat open, het Drift Museum komt eraan, en Papa Zatarra is nu al zeer actief met het organiseren van borrels en andere leuke evenementen voor de buurt.

De bouw op de laatste kavels is begonnen. Enkele toekomstige bewoners zijn al actief in de buurt. En dan was er de preview van het kunstwerk ‘De Gouden m²’, waar ook naar uitgekeken wordt. Daarnaast zijn er dit jaar iets meer dan 200 bewoners bijgekomen. De WhatsApp-groepen van de bewoners groeien even hard mee. Er zijn nu zo’n 560 leden, verdeeld over 17 groepen.

Samen bouwen aan de buurt

Samen bouwen aan een groen en betrokken Oostenburg

In de Buurtkamer waren dit jaar flink wat bewonersbijeenkomsten. Bewoners proberen een positieve bijdrage te leveren. Zo werd er meerdere keren een ‘clean-up’ georganiseerd: weg met het zwerfvuil. De bewoners maakten voor de eigenaar van de Werkspoorhal een boekje met suggesties. Daarnaast stelden zij een 10-puntenplan op om dringend noodzakelijk groen op Oostenburg te realiseren. Er werden enquêtes gehouden, onder andere over mobiliteit en het fietspad. Steeds meer bewoners weten de weg naar het Eilandenoverleg en andere initiatieven in de buurt te vinden.

Alle sociaal-maatschappelijke organisaties op Oostenburg hebben de handen ineen geslagen en hebben tijdens een speciale netwerkbijeenkomst in de Buurtkamer hun activiteiten op Oostenburg op elkaar afgestemd. Voorzieningen voor kinderen en jongeren zijn nog onderbelicht, en ideeën zijn welkom. Er komt een uitgebreide kaart met alle voorzieningen: Wat kan je doen voor de buurt en wat kan de buurt doen voor jou?

Hart van Oostenburg

Zorgen om levendigheid en veiligheid op Oostenburg

Aan de andere kant zijn er ook nog steeds zorgen. Wat zou moeten bijdragen aan de levendigheid, heeft weinig vooruitgang geboekt. Veel plinten staan nog leeg of hebben een invulling die weinig toevoegt aan de levendigheid. De openbare ruimte ligt er nog steeds triest bij: lantaarnpalen ontbreken, het wegdek is in zeer slechte staat, er zijn overal barrières en bovengrondse containers, het groen is overwoekerd, en er is overlast van de Stadswerf door uitrukkende vuilnisauto’s. De Werkspoorhal staat inmiddels al een jaar leeg. De eigenaar houdt zich niet aan de afspraken om hiervan het kloppend hart van de buurt te maken.

Ook de veiligheid is een punt van zorg: er waren inbraken en vernielingen van auto’s in Q-Park, en er werden fietsen gestolen. Er is overleg geweest tussen buurtbewoners en de wijkagent.

Programmering

De programmering in de Buurtkamer is in 2024 echt op gang gekomen. Er werden talkshows georganiseerd over onderwerpen die direct betrekking hebben op Oostenburg, zoals: Wat voor wijk wordt Oostenburg-Noord? Hoeveel cultuur krijgt Oostenburg-Noord? Slavernij en Oostenburg. Ook werd er een avond georganiseerd samen met de PvdA over de toekomst van de Werkspoorhal. De avonden werden zeer goed bezocht; de Buurtkamer was elke keer tot de nok toe gevuld met buurtbewoners.

Daarnaast werd een start gemaakt met het organiseren van tentoonstellingen. Kunstenaars uit de buurt werden uitgenodigd om de Buurtkamer te vullen met hun werk. Bij elke tentoonstelling was er een levendige opening met toespraken, muziek, hapjes en (niet-alcoholische) bubbels. De werken van fotograaf Lennert Stok, beeldend kunstenaar Dinie Besems en fotograaf Sander van den Bosch sierden in 2024 de wanden van de Buurtkamer.

De Buurtkamer maakte ook deel uit van de Open Ateliers in het weekend van 5 en 6 oktober. 110 bezoekers bewonderden de foto’s van Sander van den Bosch en de tekeningen, schilderijen en collages van MIA.

In samenwerking met Stichting Curinesa werden er activiteiten georganiseerd rondom het slavernij- en koloniale verleden. De Keti Koti Dialoogtafels en de leesclub Slavernijverleden en Kolonialisme dragen bij aan erkenning en begrip en maken de impact van dit beladen verleden bespreekbaar.

Over de Brug was ook aanwezig met een stand op twee zeer drukbezochte buurtmanifestaties: de Tour de Czaar, een rondgang langs verschillende ondernemers op de Oostelijke Eilanden, en de Burendag op Wittenburg.

Over de Brug gaat samen met de Sociëteit van het Liesbeth Listhuis begin 2026 een tweede Buurtkamer openen. Hier krijgen buurtbewoners op Oostenburg meer ruimte voor sociaal-culturele en maatschappelijke activiteiten.

Feestelijke certificaatuitreiking Zij aan Zij aan Zet

Op donderdag 12 december vond de feestelijke certificaatuitreiking van het vrouwenproject ‘Zij aan Zij aan Zet’ plaats in buurtkamer Over de Brug. Elf vrouwen, voornamelijk afkomstig van de Oostelijke Eilanden, hebben zich gedurende tien weken ingezet voor hun persoonlijke ontwikkeling met trainingen die gericht waren op het ontdekken van hun unieke talenten. In oktober ging de training van de tweede groep van start, waarbij de deelneemsters twee ochtenden per week bijeenkwamen.