Op Oostenburg

Oostenburg heeft een lange historie.  De eilanden zijn aangelegd in de zeventiende eeuw samen met Kattenburg en Wittenburg. In 1661 kocht de VOC., het gehele eiland. Er werden scheepswerven en pakhuizen voor de VOC gebouwd.

Polder in het moeras

Zo werd Oostenburg in de zeventiende eeuw samen met Kattenburg en Wittenburg aangelegd als een polder in het moeras aan Het IJ. In 1661 kocht de VOC., in zijn gloriedagen het gehele eiland. Er werden scheepswerven en pakhuizen voor kostbare specerijen uit Oost-Indië gebouwd.

Eiland Oostenburg

Het eiland Oostenburg ligt in Amsterdam en bestaat tegenwoordig uit twee delen, het zuidelijke deel waar nu woningen staan en het noordelijke deel waar druk gebouwd wordt.  Samen met de eilanden Kattenburg en Wittenburg, vormt het de de ‘Oostelijke Eilanden’. Er wordt op dit moment volop gebouwd aan zo’n 1900 woningen met meer dan 3.000 nieuw bewoners. Daarnaast komen er nog evenzoveel nieuwe mensenwerken in kantoren en werplekken waaronder de 14 horecagelegenheden.

Het huidige bewonersaantal van 5.500 op de Oostelijke eilanden neemt toe tot zo’n 8.500 á 9.000 mensen.

Welkomst boekje

Het bewonersinitiatief heeft met medewerking van Stadgenoot, VORM, de gemeente Amsterdam, de BIZ en Urhahn een prachtig boekje gemaakt waarin alles over Oostenburg Noord en de omliggende buurt staat.
Boek |Thuis op Oostenburg by VORM – Issuu
Urhahn heeft zo’n filmpje waarbij je een hand snel door het boekje ziet bladeren. Heel geschikt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van Oostenburg’s laatste nieuws, evenementen en initiatieven door je in te schrijven op de nieuwsbrief van Overdebrug-Oostenburg.