Keti Koti tafel

Bijna was het zo ver, de allereerste Keti Koti Tafel op de Oostelijke Eilanden, georganiseerd door Stichting over de Brug in samenwerking met Stichting Curinesa, zou plaatsvinden in het INITgebouw op Oostenburg. We hadden veel promotie gemaakt en dit had al ruim 85 aanmeldingen opgeleverd. Het kon niet meer stuk en toch werd nog even spannend: door een defect in de keuken van Stach zaten we plotseling zonder stroom en water. Niet ideaal als je 100 mensen over de vloer krijgt. Dus gingen Chiquita en Lex hard op zoek naar een nieuwe locatie. Gelukkig was daar de Oosterkerk: een prachtlocatie, middenin de wijk.

Een plek voor jong en oud

Op 9 juli was het zo ver en zaten ruim honderd mensen met elkaar aan tafel. Het mooie aan deze bijeenkomst was dat ook kinderen aanwezig waren. Onder begeleiding van Mercedes Zandwijken van de stichting Keti Koti Tafel gingen zij met elkaar de dialoog aan over onze gedeelde geschiedenis. Een krachtig en emotioneel tafereel. Terwijl het koor met indrukwekkende liederen uit het slavernijverleden de ruimte vulde, aten de aanwezigen heri heri (gezouten vis met banaan en aardvruchten) en andere Surinaamse gerechten, die symbool staan voor deze periode.

Keti Koti

Een persoonlijk ritueel

Maar de Keti Koti tafel is meer dan met elkaar eten en luisteren naar gezang. Het is een strak georganiseerd concept, dat sinds tien jaar in Nederland in deze vorm bestaat. De aanwezigen krijgen een plaats aan tafel toebedeeld, zodat er een evenwichtige spreiding is van zwarte mensen, mensen van kleur en witte mensen. Het ritueel waarmee de tafel begint bestaat uit een intieme interactie, waarbij deelnemers elkaars polsen inmasseren  met warme kokosolie. Vervolgens worden er aan de hand van een stelling vragen gesteld aan de persoon tegenover je. Ons thema was ‘Familieverhalen’.

Keti Koti

Onderlinge verbinding

Het ritueel riep emoties op bij aanwezigen en mensen waren onder de indruk van elkaar verhalen. Het was mooi om te zien dat er echt een verbinding ontstond tussen de aanwezigen. Sommige mensen wisselden zelfs telefoonnummers uit om contact te houden.

We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde Keti Koti Tafel en willen dit ook volgend jaar organiseren.

Keti Koti

De onderlinge verbinding willen we graag vasthouden. Daarom starten we bij Over de Brug in samenwerking met Stichting Curinesa binnenkort een boekenclub rondom het thema koloniaal- en slavernijverleden’ .
Het eerste boek, 20 vragen en antwoorden over het Nederlandse slavernijverleden en haar erfenis van Sandew Hira, doen we cadeau aan de deelnemers. Meld je aan via info@overdebrug-oostenburg.nl

We hopen je terug te zien bij de boekenclub.

Fotografen zijn Jos Heijnen en Joshua Abebrese.