Hier zijn alle projecten te lezen
BOB Helpt, een initiatief van stichting Over de Brug
Over de Brug richt zich vooral op ontmoeting tussen bewoners. De stichting is door een viertal buurtbewoners in 2019 in het leven te roepen. Het gaat met name om initiatieven op sociaal cultureel terrein.
Een geheel ander initiatief vanuit deze stichting is om de kansen die de nieuwe wijk biedt op werk voor mensen uit de buurt, genaamd BOB Helpt.
BOB Helpt werkt aan de bemiddeling naar werk, als een soort sociaal buurtbedrijf waar mensen uit de buurt werken in en voor de buurt.
BOB Helpt bemiddeld bewoners die nu geen betaald werk hebben en dat wel willen. Oostenburg Noord gaat veel nieuw werk opleveren zoals: buurtconciërges, op facilitair gebied, in de horeca, op het terrein van technisch onderhoud enz. De eigenaren van gebouwen, de gemeente en werkgevers staan welwillend tegenover dit initiatief.
Buurtopera Oostenburg
Op initiatief van stichting Over de Brug is een groep buurtbewoners van de Oostelijke eilanden incl. Czaar Peterbuurt begonnen met de voorbereidingen van een buurtopera voor en over de buurt. Vanuit het besef dat van idee tot realisering van een dergelijk muziekspektakel meer dan 3 jaar in beslag neemt en de uitvoering gepland is als het eiland eind 2024 klaar is zijn we nu al begonnen. De teaser (filmpje) van een in maart 2022 opgenomen eerste lied vindt u straks op deze website. Met de teaser in de hand proberen we voor het uiteindelijke maakproces van de gehele opera sponsors aan te trekken
Zowel bewoners als professionals zijn continu op zoek naar manieren om elkaar te kennen. Dat gebeurt door in gesprek te gaan en elkaar te bevragen wat je bezighoudt. De huidige bewoners dragen een rugzak vol historische en actuele verhalen met zich mee. Over de Brug zet zich in naar deze verhalen te luisteren en ze met elkaar te delen. De verhalen vormen de basis voor een gemeenschappelijke toekomst.
De volksopera baseert zich op een selectie uit deze verhalen van bewoners als ook die van ondernemers en bedrijven. De verhalen zullen gaan over tegenstellingen tussen vroeger en nu, over sluimerende conflicten, onbewust oordelen, maar ook over kracht ontlenen uit gemeenschapszin, over wat mooi en uniek is in de buurt, wat moet blijven en vernieuwen.
Verhalen worden veelal opgeschreven. Nu worden ze muzikaal vormgegeven, ze krijgen klank en ritme. Woorden op muziek versterken elkaar. Waar buurtbewoners verhalen vertellen, zetten professionals die woorden op muziek in de muziekstijlen die door buurtbewoners gewaardeerd worden.
Professionele en amateurmusici uit de buurt, bestaande buurtkoren en muziekminnende buurtbewoners maken de volksopera. Zo brengen uitvoerenden en publiek het muziekspektakel tot leven.
De opening van het vernieuwde Oostenburg (voorjaar 2024) is een goed moment om het spektakel, liefst in de Werkspoorhal te laten zien en horen. Na de opening kan de volksopera of delen ervan worden gebruikt bij andere festiviteiten op de eilanden of daarbuiten. Het vernieuwde Oostenburg wordt met muziek op de kaart gezet.